Den som en gång hört och sett den förre museichefen Sven Rosborn framträda vet vilken underhållare han är, när han får ägna sig åt sitt favoritämne, historia. Det fick vi ta del av när han på tisdagskvällen berättade om sin senaste bok, den om Harald Blåtand och vikingarna. Ett stort antal bilder (målningar och teckningar, ”för vi vet ju inte hur Harald Blåtand såg ut”) illustrerade framställningen.

Sven Rosborn redogjorde för hur man kan veta något om historiska händelser och skeden som t.ex. vikingatiden. Man får gå till de skriftliga källor som finns, och arkeologiska fynd vid utgrävningar av bl.a. vikingaskepp och gravhögar ger andra ledtrådar. De isländska sagorna ger en del faktamaterial. Adam av Bremens och Snorre Sturlassons skrifter innehåller fakta men också en hel del påhittade skrönor.

Betydelsen av ordet ”viking” är inte helt klarlagt, menade Rosborn och gav några exempel på möjliga härledningar. Vad beträffar vikingar i litteraturen framhöll Rosborn ”Röde Orm” av Frans G Bengtsson och sade sig vara mycket  imponerad av dennes sakkunskap. Han berättade också om sitt eget bidrag till vikingalitteraturen, ”Fote Vikingssons saga”.

Till slut kom Rosborn in på en revolutionerande teori om var Harald Blåtands sista strid stod och var hans gravkrypta finns. Svaren ska ges i den bok som snart kommer ut, men kvällens publik får ge sig till tåls ett tag

Referat: Olle Fridberg

Sven Rosborn

Vikingatiden. Harald Blåtand

i dikt och verklighet

Tisdagen den 8 maj 2018