Tisdagen den 19 februari 2019

Bengt Hall :

"Mitt liv med musiken"

Trots att han uppnått pensionsåldern är förre Operachefen m.m. ännu verksam. På väg från sin nuvarande bostadsort till Vadstena gjorde han på tisdagskvällen en avstickare till Malmö för att ge oss glimtar från sitt rika liv som kulturarbetare. Det lättsamma föredraget illustrerades med korta utdrag från olika musikstycken.


Bengt Hall föddes i Osby. Där gick han i musikskolan, deltog i kyrkans ungdomsverksamhet och utbildade sig till musiklärare. Sedermera blev han lärare på Musikhögskolan i Malmö. Den var då inrymd i redaren och förläggaren Einar Hansens villa Fridhemsborg. Endast 29 år gammal blev han ombedd av studenterna att söka tjänsten som ny rektor och blev utnämnd.

Under hans tid flyttade Musikhögskolan till den nuvarande byggnaden  vid Ystadvägen. Från sin tid där berättade Bengt Hall några anekdoter, som den om att Einar Hansen efter invigningen av den nya Musikhögskolan skänkte hela nysilverbesticket från kryssningsfartyget Stella Polaris till Högskolan. Det hade varit pinsamt att se biskopen äta med plastbestick vid invigningsmiddagen.

Han berättade också att han en dag fått ett telefonsamtal från en far i Blekinge, som ville att hans 12-årige son skulle få börja studera vid Musikhögskolan. Det gick inte av formella skäl, man måste ju vara student, men Bengt Hall lyckades få rektorn vid Lunds universitet att göra ett undantag. Den begåvade gossens namn var Peter Jablonski.

Det enda arbete som Bengt Hall sökt var det som chef för Malmö Symfoniorkester, som han blev ledare för 1985. Han berättade om samarbetet med chefsdirigenten Sixten Ehrling, ett samarbete som ibland kunde bli stormigt. Parallellt med chefskapet för MSO arrangerade han kyrkokonserter i Burlövs församling och dirigerade Lunds studentsångförening.

Dåvarande kulturministern Bengt Göransson ringde en dag och erbjöd jobbet som chef för Rikskonserter. Där bildades en Världsungdomsorkester, som gav konserter i Berwaldhallen, i Helsingfors och i Amsterdam.


I börjanav 1990-talet blev det en ekonomisk kris på Malmö stadsteater. Bengt Hall kallades in. Efter hot om nedläggning rekonstruerades teatern och personalstyrkan halverades. Bengt Hall blev chef för den nybildade Malmö Musik och teater. Man började spela musikaler och fick stora framgångar med först La Cage aux Folles och sedan med Kristina från Duvemåla. Vid tillkomsten av den senare hade Bengt Hall  ett nära samarbete med Lars Rudolfsson och Björn och Benny. En period var han därefter chef för Kungliga Operan.

Bland senare uppdrag kan nämnas arbetet som kulturdirektör i Malmö. Bengt Hall lockade Lars Nittve till Malmö, och de båda kopplade Rooseum till Moderna museet. 2009 till 2017 var han teaterchef och VD för Malmö Opera.

Referat: Olle Fridberg

Numera är Bengt Hall som sagt pensionär. ”Men man måste ju göra något.”. I samarbete med Vadstenaakademien förbereder han en föreställning på Vadstena slotts borggård. Han är också ordförande i styrelsen för Birgit Nilsson-stipendiet och engagerad i det stora körarrangemanget  på Birgit Nilsson-gården i augusti.