Tisdagen den 31 oktober

Joakim Palmkvist

”Hur man löser ett spaningsmord”


Ordföranden avtackar Joakim Palmkvist efter två timmars föreläsning och frågestund. En vältränad journalist både verbalt och fysiskt ...

Med en bild på ett blodbesudlat lock till en avloppsbrunn, prytt med Malmös stadsvapen, inledde Joakim Palmkvist med stort engagemang sitt föredrag. Bilden symboliserar den verklighet med mord, våld och elände som han som kriminalreporter på Sydsvenskan kommer i kontakt med i vår stad.

Huvuddelen av hans anförande tog sin utgångspunkt i de tre böcker han  skrivit vid sidan av sitt  journalistiska arbete. Han började med den bok som gick som följetong i Sydsvenskan i somras,

Hur man löser ett spaningsmord: Therese Tangs berättelse”. Therese Tang är kvinnan som ledde en Missing People-grupp i Kalmartrakten och som starkt bidrog till att mordet på den försvunne millionären Göran Lundblad kunde klaras upp. I boken beskrivs ingående tillvägagångssättet under letandet efter Lundblad och under mordutredningen.

Äventyr i Svenssonland: seriemördaren Peter Mangs” skrevs i frustration, berättade Joakim Palmkvist. Han såg likheten mellan ”Lasermannen” John Ausonius härjningar i Stockholm på 1990-talet och den våg av skjutningar som i sju år drabbade Malmö på 00-talet. Ilskan gällde skillnaden i uppmärksamhet från statsmakternas sida. Ausonius sköt en man och skadade 11. Carl Bildt höll tal till nationen. När Mangs höll på som värst, med 3 mord och många skadade, skickades integrationsminister Erik Ullenhag till Rosengård, en stadsdel som inte hade något med skjutningarna att göra.

Efter det att Mangs gripits och dömts började Joakim Palmkvist intressera sig för människan bakom de svåra brotten. Hur hamnade han i rollen som massmördare?. Palmkvist intervjuade folk som känt Mangs, bl.a. hans mor, skytteklubbsmedlemmar och musiker, och grävde i hans bakgrund. Mangs drogberoende storasyster hade dött av en överdos 1990, och Palmkvist menar att en av drivkrafterna bakom Mangs dåd var önskan om hämnd på ”samhället”, som inte kunnat skydda systern.

Palmkvist skrev brev till Mangs i häktet och fick sedan tillstånd att besöka honom i något av de hårdbevakade fängelser där han sitter på livstid. Mangs erkände två av morden under samtalen med Palmkvist, något som han aldrig gjorde i domstolen.

Den tredje boken som berördes är ”Maffiakrig: nio avrättade män och staden de levde i”, som Palmkvist skrev tillsammans med journalistkollegan Tobias Barkman. Palmkvist var den som myntade  begreppen ”M-falangen” och ”K-falangen”, och boken handlar om det hundratal skjutningar som inträffade i Malmö mellan åren 2007 och 2011. Palmkvist menar att ”den anonyme” Peter Mangs skjutningar hamnade i skuggan av andra dåd i staden, och det bidrog till att det dröjde så länge innan han kunde gripas.

Intresset från åhörarna var stort, och alla följde engagerat med i Palmkvists berättelse. Efteråt ställdes många frågor, som besvarades med stor sakkunskap.

Text: Olle Fridberg