Skåne-utflykt

27 juli 2023 kl  10 - 20

Det första målet var Johannamuseet utanför Skurup. Vi togs emot av Bengt Almquist, "son i huset". Vid en T-Ford från 1914, som renoverats av museets grundare, bilmekanikern Manfred Almkvist (1911 - 1996), "ett tekniskt geni", berättade Bengt om hur museet kommit till. Manfred Almkvist började samla föremål av olika slag under 1950-talet.
Samlingarna växte, och 1983 gjordes de tillgängliga för allmänheten då museet grundades. T-Forden, liksom museet, fick namnet Johanna, som varit vanligt i släkten Almkvist. Bengt tog oss runt till några avdelningar. Bilar, motorcyklar, velocipeder, vagnar av olika slag och åldrar, musikmaskiner och positiv m.m. Ett särskilt rum hade ägnats åt Stålfarfar Gustaf Håkansson och hans cyklar. Många av museets bilar hade använts av Hasse & Tage i olika filmer. Det var tur att att vi fick introduktionen och guidningen, annars hade vi bara irrat omkring planlöst bland de hundratusentals föremålen. Som avslutning serverades goda franskbrödbullar och kaffe.

Nästa stopp var konsthallen i Tomelilla. Där pågick en utställning av konstnären Peter "Picasso" Johansson. Installationer och korta filmer hyllade Picasso och Hasse & Tages film Picassos äventyr. I den stora salen låg en apelsinfärgad kyrka på sidan. I små tittgluggar på ena väggen kunde man se korta filmer. I museets källare hade Johansson byggt en labyrint där väggarna försetts med likadana titthål med filmer av olika slag. Omdömet bland deltagarna efteråt skiftade. En del var fulla av uppskattning, andra tyckte att det mesta var bara konstigt. Utställningskatalogen med fylliga texter var utmärkt.
En riklig lunch med sallad, soppa, stekt fläsk med löksås, kaffe och kaka serverades i H&G:s kök på Tomelilla golfrestaurang.
Till lantbruksmuseet, Hallsbergs gård, utanför Lövestad, for vi därefter. Efter en kort promenad kom vi till undantagshuset där bonden och kvarnägaren Nils Nilsson bott vid slutet av sitt liv och där han byggt ett monument över sin familj. Han har huggit in bilder och långa texter i 13 stora naturstenar. Han beskriver enskiftet och jordbruksmetoder, men inskriptionerna är också texter från Bibeln. Stenarna har grånat med tiden och bokstäverna är svårlästa.
Som avslutning på dagen kom vi till Piratenmuseet i Vollsjö. I den gamla banvaktsstugan på järnvägen Eslöv - Ystad välkomnades vi av Peter Danielsson och Bengt Olsson från Piratensällskapet, bildat 1982 av bl.a. Sten Broman efter det att stationshuset, där Fritiof Nilsson föddes 1895, rivits av kommunen. Vi delades in i två grupper. Peter Danielsson berättade livfullt inne i museet om Piratens liv och författarskap och drog skrönor om hans bedrifter. Bengt Olsson tog oss på en tur genom trädgården och visade installationen från 2014 föreställande Piraten sittande på en bänk med katten Skorpan, en skulptur av Jonas Högström. Bengt berättade också om verklighetens patron Esping i Bock i Örtagård. I banvaktsstugans renoverade uthus fanns bl.a. porträtt av samtliga Piratenprisvinnare utom årets Karin Smirnoff, som ännu inte fått sitt pris.
Busskaffe med wienerbröd avslutade dagen. På hemvägen framförde medlemmen Christian Sylwander allas vårt tack till Kaeth för ännu en väl genomförd utflykt och till chauffören för säker körning och "god rollatorservice".

Referat av Olle Fridberg. Foto Sven Tärnhed