Trygve Bång inledde höstsäsongen den 20 augusti.
Med glimten i ögat, anekdoter, inblickar i verkliga möten och sällsamma livsöden berättade Trygve om några av de personer han beskriver i sin bok "Jag tänker ofta på dig". Vi fick höra om Fritjof Nilsson Piraten, Ola Billgren, Per Anders Fornander samt Åke Arenhill och mer i förbigående om andra som Trygve känner speciellt för.
Det var en fin upptakt som uppskattades av en närmast fullsatt salong.
Måltidsstarten, halstrad lax med sandefjordsås, gräslöksolja, färskpotatis, bidrog till en perfekt salong med många glada och intresserade deltagare.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vi använder språket dagligen utan att fundera över vad som händer i våra huvuden när vi tar in vad någon säger eller skriver. Men det räcker inte att kunna höra eller läsa – vi måste också förstå ordens betydelser för att det skall bli meningsfullt.
Peter Gärdenfors är internationellt känd filosof och professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
Hans föredrag för oss baserades på boken som ur olika perspektiv belyser ordens betydelse i vår kommunikation.
Peters föreläsning avslutades med dialog med de närvarande och det var många kommentarer och frågor som bollades mellan föreläsare och publik. Alla har vi något språkligt som irriterar, som engagerar, som vi skulle vilja kunna påverka. Att språket är i ständig utveckling och med influenser från andra språkkulturer och generationer är något vi måst acceptera, enligt Peter som liksom Monica Braw-Lompolo konstaterade att finska språket är mera konstant med egna ord än vår svenska som gärna plockar in nyord.
En läcker Ceasarsallad med majskyckling inledde kvällen som avslutades med att Peter fick "en flaska gott rött" och varma applåder.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Redan inledningen satte sällskapet i feststämning: knaperstekt ankbröst, potatiskaka, rödvinssky, ramslöksbakade morötter och persiljepuré.
Lennart plockade fram en vit basker som han fått av sin mamma som liten palt. Då elegant klädd i blå kavaj med guldknappar. Dressen vid framträdandet också elegant, väl passande en estradör.
Allt eftersom baskrarna ändrade färg ändrades Lennarts dialekt och ordbruk. Ja, många ord brukades denna kväll som alla hänfördes till bärarna av respektive hatt.
Där var först en svart, en nyinköpt lila, en knallröd med tillhörande halsduk, så åter en svart och avslutningsvis en läckert blå.
Fem välkända svenska män fick vi höra anekdoter om och gissa oss fram till vem som Lennart avsåg.
Det blev en frågestund innan Lennart avtackades med bokpaket efter löfte att komma tillbaka till hösten. Då med annan inriktning på föredrag
En sådan toppenkväll!
Det omdömet fällde flera när de lämnade vår Salong
Den 10 april fick vi höra
Lennart Torgeby berätta om "Män i basker"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Söndagen den 10 mars - Afternoon tea
Ingrid Thörnqvist gav en
annorlunda bild av drottning Silvia.
Under pandemin hade vi ett zoom-möte då Ingrid Thörnqvist berättade om Carl-Gustaf Svingel, och i SvT har vi mött henne som utrikeskorre i flera sammanhang.
Nu har Ingrid under ett år följt drottning Silvia och säger: "Jag fann en ny bild av henne – hon använder medvetet sin roll och sitt kändisskap för att så mycket som möjligt försöka att påverka i viktiga samhällsfrågor."
Deras möten har resulterat i välskriven reportage-bok av en driven journalist.
Den 10 mars berättade Ingrid engagerat, med flera bilder, om ett intressant och omväxlande år med en hel del resor, bl a till Brasilien.
Det blev många möten med drottning Silvia i hennes olika roller, men även möten med personer som arbetar med henne inom hovet och i de olika stiftelserna.
Vi fick en bild av en modern målmedveten yrkeskvinna som envist och professionellt arbetar mot sina mål, men också en del personliga tankar.
Som ett ytterligare plus denna söndagseftermiddag var den goda Afternoontea-buffé som Gastronomi&Harmoni dukat upp.
...................................................................................................................